Ga direct naar: Navigatie | Inhoud
nl-site de-site

volg Strandcampings.nl op: twitter-icon twitter-icon

Natuur

Genieten van de natuur

BEKIJK ALLE NATUUR BERICHTEN

Robbenoordbos en Dijkgatbos

Het Robbenoordbos ligt iets ten zuiden van Den Oever. Het is ontstaan, omdat door de hoge waterstand de bodem ongeschikt bleek voor agrarisch gebruik.

Daarom koos men voor de aanleg van bos, zodat er tenminste nog hout gewonnen kon worden. De eerste aanplant dateert uit de periode 1934 – 1941, maar van deze generatie bomen is weinig overgebleven. April 1945 bliezen de terugtrekkende bezetters de IJsselmeerdijk op, waardoor de polder weer volstroomde. Na de bevrijding begon men vrijwel direct met de aanplant van nieuw bos. Aansluitend hierop legde men, als monument, ter hoogte waar de dijk was opgeblazen een tweede bos aan, het Dijkgatbos.

Dit bos heeft een veel kleinschaliger karakter dan het Robbenoordbos. De bossen bestaan voor driekwart uit loofbomen, zoals: eiken, esdoorns, essen, beuken, populieren en enkele elzen. Het andere kwart bestaat uit naaldbomen. Door de gevarieerde bodemstructuur en vegetatie, zijn de bossen een eldorado voor paddestoelen. De gebieden worden beheerd door Staatsbosbeheer.

Tegenwoordig hebben de bossen, bij elkaar 600 hectare, een natuurlijke, volwassen uitstraling met een rijke ondergroei die huisvesting biedt aan onder meer reeën. Voor bezoekers is een veelzijdige padenstructuur aangelegd om over te wandelen, fietsen, mountainbiken of paardrijden. Verblijven op het natuur- of groepskampeerterrein in het karakteristieke bos is mogelijk.


Terug naar alle natuur berichten

De Nollen Natuurvakantie in Noord-Holland Vakantie aan zee Wandelen en Fietsen aan zee Hurren bij het strand Strandvakantie Noord-Holland